Γιατί ακριβαίνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Γιατί ακριβαίνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Με νέες αυξήσεις για το 2024 τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πλέον αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, αφήνοντας πολλούς ταξιδιώτες να αναρωτιούνται για το μέλλον των θαλάσσιων μετακινήσεων στην Ελλάδα

Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε μια νέα εποχή μετά την πανδημία, η ακτοπλοΐα αναδεικνύεται ως ένας από τους κρίσιμους τομείς που επηρεάζονται από μια σειρά παγκόσμιων προκλήσεων. Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών, όπως η εκτίναξη του κόστους καυσίμων, η ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, η αυξημένη ζήτηση και ο πληθωρισμός.

Στόχος μας είναι να ρίξουμε φως σε μια ανησυχητική πραγματικότητα, προσφέροντας παράλληλα μια σφαιρική άποψη για το πολυσύνθετο τοπίο της ακτοπλοΐας.

1. Κόστος καυσίμων:

 • Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας των πλοίων.
 • Το πετρέλαιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι του λειτουργικού κόστους, αγγίζοντας έως και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

2. Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων:

 • Από το 2024, η ναυτιλία εντάσσεται στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ, αυξάνοντας το κόστος για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
 • Η θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών EU ETS οδηγεί σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθώς η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει, τη χρηματιστηριακή αξία του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει.
 • Ο νέος περιβαλλοντικός κανονισμός ισχύει από 01.01.2024 για τα επιβατηγά πλοία άνω των 5.000 κόρων ολικής χωρητικότητας που εκτελούν δρομολόγια σε νησιά άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και στις γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με άλλες χώρες. Να διευκρινίσουμε ότι στην Ελλάδα έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.Για την ώρα ο κανονισμός αυτός αφορά στις γραμμές Κρήτης και Αδριατικής.

3. Αύξηση ζήτησης:

 • Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία οδήγησε σε άνθηση του τουρισμού, αυξάνοντας τη ζήτηση για ακτοπλοϊκά ταξίδια.
 • Η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θέσεων, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές.

4. Πληθωρισμός:

 • Ο πληθωρισμός επηρεάζει το κόστος όλων των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
 • Η άνοδος του κόστους εργασιών, αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ακτοπλοΐα τροφοδοτεί τις αυξήσεις.

5. Άλλοι παράγοντες:

 • Επενδύσεις σε νέα πλοία και εξοπλισμό, που ωθούν προς τα πάνω το κόστος λειτουργίας.
 • Αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές των ακτοπλοϊκών εταιρειών, όπως η στροφή σε πιο ακριβά δρομολόγια.

Συνολικά, η άνοδος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, με το κόστος καυσίμων και το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Στο Ferryfast μπορείς να κάνεις σύγκριση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και να βρεις τα πιο φθηνά δρομολόγια πλοίων